06-44 33 91 64 vandijk.gerrit@gmail.com

STADSWANDELING

De GRATIS stadswandeling is op aanvraag.
In overleg kunnen de datum en tijden worden aangepast.

Er worden monumenten en historische plekken bezocht die normaal niet toegankelijk zijn.

U bezoekt historische monumenten en u hoort leerzame feiten, boeiende verhalen en anekdotes. Aangepaste tijden en route voor doelgroepen en scholieren. De uitleg kan ook in het Engels, Duits of het Zwolse dialect.

Vertrekpunt:
Kunstruimte Galerie Het Langhuis
Goudstraat 8 8011 PP Zwolle

Stadswandeling 1

Wandeling in het centrum van Zwolle met zijn interessante monumentale gebouwen o. a. het Drostenhuis, Hopmanhuis, Ossenmarkt, Onder de Bogen, stadsmuur met de gedeeltelijke Zwanentoren, Steenpoort, Vispoortenplas, Waterstraat, Wijndragers Toren, Pelsertoren, Thorbecke Gracht en een bezoek en uitleg over het ontstaan van de Grote Kerk.

Klik hier om in te schrijven.

Stadswandeling 2

Bezoek aan Onze Lieve Vrouwen Basiliek met historische voorwerpen, de Grote kerk, in combinatie met bezoek aan de monumentale schepenzaal, c. q. trouwzaal ( als er geen huwelijk gesloten wordt ) en het ontstaan van Zwolle in de 8ste eeuw.

Klik hier om in te schrijven.

Stadswandeling 3

Wandeling langs de indrukwekkende Sassenpoort en omgeving met de bijzondere laat middeleeuwse verhalen, langs de Synagoge, St. Geertruide  Convent, hof van Vollenhove, hof van Middelwijk, Heilige Geest Gasthuis en een bezoek aan de Broerenkerk uit de 15de eeuw met onbekende onderwerpen en kloostergang.

Klik hier om in te schrijven.

Stadsmuur wandeling

Een tocht langs de voormalige stadsmuur rond Zwolle met zijn 35 verdwenen poorten en torens, waarvan alleen de Sassenpoort nog over is, langs de gerestaureerde stadsmuur en torens in de Pletterstraat, begeleid met afbeeldingen en verhalen van de omgeving van de afgebroken poorten en torens.

Klik hier om in te schrijven.

Hanze wandeling

Inzicht en toelichting over de rijke Hanze periode in Zwolle die van 1380 tot 1480 een gouden eeuw kende, waarvan de monumenten uit de tijd nog getuigen, wandeling langs de Melkmarkt, de Grote Aa, het Rode Torenplein met het Hopmanhuis, de oude brandweer kazerne, het Vrouwenhuis, Onder de Bogen, Thorbeckegracht en het Eiland.

Klik hier om in te schrijven.

Thomas a Kempis wandeling.

Over het leven van Thomas a Kempis die voor die periode een zeer hoge leeftijd heeft bereikt, ondanks zijn lichamelijke gebreken, die dankzij zijn broer Johan naar Deventer is gehaald en daar zijn opleiding als schrijver/kopiest heeft genoten en op die manier in zijn  levens onderhoud kon voorzien. Windesheim klooster, Berg klooster en st. Jansklooster. Later weer door zijn broer die prior was in het Bergklooster naar Zwolle gehaald, waar hij zijn bekende Imitatione Christi heeft geschreven.

Klik hier om in te schrijven.

Begraafplaatsen bezoek.

Korte fietstocht van ongeveer 10 kilometer naar de begraafplaatsen Kranenburg en Bergklooster en het theehuis Agnietenberg, waar u wordt verteld over het ontstaan en de geschiedenis van deze begraafplaatsen en het Bergklooster. Over Mulert en Tobias met in het zomer seizoen een verrassing.

Klik hier om in te schrijven.

Fietstocht rondje Berkum en Vecht ( ongeveer 20 kilometer )

Begin bij het Kerkbrugje in het ter Pelkwijkpark ( Genverberg ) naar de Schoenkuipenbrug, jaagpad langs het Almelose Kanaal, over het kanaal richting Boschwijk, Herfte, Berkum, Kranenburgweg via de Nieuwe Vecht naar het Kerkbrugje. Onderweg wordt u verteld over de geschiedenis van de omgeving en wetenswaardigheden.

Klik hier om in te schrijven.

Het Engelse Werk

Fietstocht, vertrek centrum, naar het Engelse Werk (3,5 km.) met rondleiding over de geschiedenis van het park. Een stadspark in Engelse landschapsstijl begin 19de eeuw voorheen een vestingwerk. Het werk ging via het latere Joden Dijkje bestaand uit 4 vestingwerken. De Luurderschans, Bergschans, Caterschans naar de Nieuwe Schans 16de eeuw, in de 18de eeuw vernieuwd door Menno van Coehoorn. 

Klik hier om in te schrijven.

Wandeling op ’t Eiland

 Rondwandeling op ’t Eiland met een bezoek aan het voormalige klooster uit de 15e eeuw nu Waanders in de Broeren, uitleg over de oude straten, Nieuwstraat, Bitterstraat en Waterstraat nu Pletterstraat, het Pestengasthuis en het Burger Weeshuis.
Een historische verrassing en uitleg over de voormalige 5 km. lange, 18 m. hoge stadsmuur met ongeveer 35 poorten en torens, Thorbecke Gracht en als u wilt aansluitend een rondje langs de gevangenis, Spinhuis Brede Hoek en de verdwenen 12 Apostelen met de vindplaats van Hermen, het skelet in Waanders in de Broeren.

Klik hier om in te schrijven.

Rondleiding Indische buurt.

 

Wandeling door de Indische buurt en de Vlasakkers, begeleid door afbeeldingen op de laptop, de oudste gebouwde wijk van de stad rond de eeuwwisseling 19e, 20e eeuw.
Begint bij voormalig Reinders, Bankastraat, Celebisstraat, Javastraat, Vlasakkers met molen, Thomas a Kempisstraat met molen, Baliestraat, Vechtstraat met Schutte, Billitonstraat, Sumatrastraat, Riouwstraat, Borneostraat en het Binnen Gasthuis met het huis Molenzicht, de zaaddragers huisjes, Nieuwe Vecht met het huis Ijsselzicht en 5 molens, de Rode Molen, de stoomolie molen de Aloë, Passiebloem, de Vlijt en de Hoop.

Klik hier om in te schrijven.